gekoppeld aan Poëziewedstrijd voor jongeren (12 - 25 jaar)

 

 

Als jonge mensen hun gevoelens bewust ervaren, ze kunnen benoemen en daarover willen communiceren, gaan ze voor geluk en voelen ze zich goed in onze maatschappij, en dan zijn depressie en suïcide veraf.

Emotionele expressievaardigheden – met poëzie op de eerste rij – zijn belangrijke preventiemiddelen. Daarom organiseert dichterscollectief Stuifmeel in samenwerking met Jan Toye en zijn Stichting ‘Ga voor Geluk’, een poëziewedstrijd voor Londerzeelse jongeren (12 – 25 jaar) die in groot-Londerzeel wonen, er school lopen of er bij een jeugdbeweging zijn.

We dachten aan het brede thema ‘verbondenheid’ in al zijn aspecten: de band met zichzelf, met de ander, met de samenleving, met de natuur, de kringloop en zelfs met de omringende voorwerpen (zie flyer).

 

Terugblik: Poëzie-evenement 'Weg met dichters!'

 

Op donderdag 31 januari 2013 - Gedichtendag - kwam het kruim van de Vlaamse dichters naar Londerzeel. In school Virgo Sapiens brachten Koen Stassijns en Ivo Van Strijtem unieke poëzie, afgewisseld met muzikale intermezzi van Katy Too.

       

Na het poëzieprogramma volgde de prijsuitreiking van de
poëziewedstrijd 'Ga voor geluk'.

Bij deze poëziewedstrijd rond het thema 'Verbondenheid' hebben alle leerlingen van het secundair onderwijs van Virgo Sapiens en het GTIL hun gevoelens rond bang, boos, bedroefd en blij op papier gezet.

De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit de inzendingen.
Download het programmaboekje en lees de geselecteerde gedichten (pdf)

'Weg met dichters' werd georganiseerd door de gemeentelijke Cultuurdienst in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en Virgo Sapiens.

De wedstrijd 'Ga voor geluk' werd georganiseerd door de gemeentelijke Cultuurdienst in samenwerking met de Stichting Ga voor Geluk, het Eeckhoutcentrum en het Dichterscollectief Stuifmeel. Deze activiteit kaderde in de actie 'Fit in je hoofd', een campagne van de Vlaamse overheid die moet helpen om de mentale weerstand te verbeteren.

referentie: http://www.londerzeel.be

 

        

 

startpagina