Historiek 2011-2015

Toast Literair met Davidsfonds, Academie voor Muziek, Woord en Dans   –   zaal Erard, Mechelsestraat 63 te Londerzeel op

Het was een ochtend om u tegen te zeggen. De druilerigheid voorbij… Meer dan een sneetje ontbijttoast en zelfs meer dan de gewone heildronktoast Of de Stuifmeelgedichten met gitaar aan de literaire doelstellingen voldeden, laat ik aan de luisteraars over. Wij hebben in elk geval mekaars poëzie geproefd met ‘graagte’ en zelfs met een scheutje romantiek. Hoe kon het anders tussen de barokke muren van de Erardzaal in de Londerzeels Academie in een decor van oude nieuwjaarsbrieven: pareltjes van sierkunst, maar archaïsch van taal. Met een  handjevol korte, maar heel nieuwe wensen probeerden we het zalig kerstfeest- en gelukkig nieuwjaarcliché te doorbreken. Ze werden kwistig uitgedeeld aan laat – januari – schrijvers. In die sfeer werden de wensgedichten vermenigvuldigd en las Miekie er een hele agenda vol. Bijna elke wens was verpakt in sneeuw en iedereen wist wat daar de oorzaak van was. En in een ‘la vie en rose – stemming’ brachten we even later voorzichtige ‘goestingpoëzie’, hopelijk 2011-waardig. Soms had Swa ook geen goesting, maar de Pelemanskenners hebben daar weet van. Al vóór de bubbels bracht Wim op een Andalusisch ritme en met woorden, geleend van Pierres ‘Arte flamenco-gedicht’ de gretige luisteraars in passionele oorden. De ontroering bereikte een climax toen Wim zijn Sinaai – familielied zong en toen Marthe Sonck in een gedicht van haar papa druppelsgewijs vroeg of haar opa nu weent

Toch werd een terugblik op 2010 niet vergeten. De impact van een jaar in zak en as zal immers nog lang nazinderen. In gedichten van Miekie en van Bert De Clercq over de watersnood vloeiden beroering en ontroering buiten hun oevers en in ‘Considerate Jesum’ smaakte de Westvleteren van de laatste dichter niet meer als weleer.

Ikzelf wenste een regering langer dan een poging en vroeg licht voor elke onderbelichte mens. Ook Frederik beloofde licht in midwintertijd. En… als dat allemaal niet lukt, schudt Kris wel een vuurtje uit zijn mouw. De vrolijke noot kwam uiteindelijk van kapoentje Chris in zijn zelfgemaakte nieuwjaarsbrief. Maar… hoorde ik een beetje sarcasme in zijn stem toen hij zich afvroeg waarom de Stuifmelers op dat moment niet op de Brusselse betoging waren. Misschien zaten daar al die anderen, die op 23 januari hun kat stuurden en heel wat fluwelen stoelen van de Erardzaal onbezet lieten.Deze gedachte werd al snel doorgespoeld op een receptie om meer dan duimen en vingers af te likken. Gilberte

met dank aan Felix Perée voor de foto’s

Workshop poëzie in “vierde handel” van het Sint-Godelieve-instituut te Kapelle – op – den – Bos op dinsdag

Gedichtendag stond in het teken van Nacht. Een leerkrachtenlokaal volledig gehuld in een warme don­kerte met gedimde kaarsvlammen als enig ijkpunt zette meteen de toon op deze speciale dag. Beeld ik me in dat ook de stemmen zach­ter klonken, dat mensen voorzich­tiger naar elkaar op zoek gingen? Dat laatste was misschien ook bittere noodzaak, want de oproep om zich volledig in het zwart te kle­den, kende wel wat opvolging.  Heel wat leerlingen droegen de nacht met zich mee op een kleine sticker, gekleefd op mouw of borst. Een kleine sticker met een gedicht dat stilstond bij dat fenomeen nacht. Tijdens de lessen werd er veel gestiftdicht. Een spel met aan­gereikte woorden, waar de kunst van het wegstiften iets volledigs nieuws oplicht. Less is more, in dit geval. Of je had de vierdejaars in de openbare bib van Kapelle. Zij ontmoetten het dichterscollectief “Stuifmeel” uit Londerzeel. Stuk voor stuk mensen die houden van de kracht van het woord en voor­lazen uit eigen werk. Dichters heel even dichtbij. De muzikale om­lijsting hoefde geen betoog; ook songteksten staan bol van dicht­kunst. In een aansluitende workshop hielpen de omringende boeken ons met gemak op weg naar het “boekdichten”. Je overloopt snel de titels van boeken en vormt met de boekenruggen een poëzietje. Opnieuw aangereikte woorden en in zekere zin opnieuw stiften.

Workshop poëzie op in de Sint-Jansbasisschool te Tisselt in het 1ste tot het 6de leerjaar. 

Stuifmelers deelden hun poëzie uit in de Londerzeelse bibliotheek ter gelegenheid van de jaarlijkse verwendag. Gezellig gezeten aan een tafeltje praten over ‘poëzie’ bij een gratis ontbijt met de welwillende aanwezigen.

werd Swa Pelemans verkozen tot eerste stadsdichter van Londerzeel

Feelgoodconcert van koor Amicale uit Malderen met Stuifmeel  in de Foreverzaal, Sint – Niklaasstraat 36 te Steenhuffel. 

In een vriendschappelijke sfeer werd in Steenhuffel het huwelijk gesloten tussen het Amicalekoor van Malderen en de poëziegroep Stuifmeel uit Londerzeel. De getuigen waren een volle Foreverzaal toeschouwende luisteraars.

Met een feel-good-thema en een gevarieerd programma kon de avond niet stuk. Nog enthousiaster dan anders probeerde de competente dirigente Eva Goudie – Falckenbach haar koor in goede muzikale banen te leiden. En… het lukte haar. Alleen de bassen ‘basten’ soms wat achterop. Onze poëzie zorgde voor rustpunten en humoristische ontspanningsmomenten en onze dichters hielden zich aan de hun opgelegde thema’s. Waar hadden ze dat geleerd? Alleen met de dresscode hadden sommigen het wat moeilijk en Wim zocht een ietsje té lang naar zijn laatste – nachtgedicht. Maar… als je hem hoorde gitaar spelen, gaf je hem de absolutie zonder biechten, ook al is die kerkelijke uitdrukking aan hem niet besteed. Jesmina beleefde haar première in een ietwat – trillende – roes en tot haar grote verbazing wilden twee toekomstige trouwers haar liefdesgedichtjes lenen voor hun huwelijksviering. En… Kris Moeyersons praatte het allemaal aan mekaar alsof hij nooit wat anders had gedaan.
Stil en waardig doorstond Geert Teugels zijn voorzittersdoopsel onder het goedkeurend oog van erevoorzitter Dirk Van Sande.

Het kersverse Amicalelied vulde de zaal als eerbetoon aan 30 jaar koorleven. Malderen genoot, Londerzeel iets minder. En ‘last but not least’ werden de verdienstelijken in de bloemetjes gezet of overgoten met bubbels. Ook de andere dranken hadden een lange afdronk…
Ondanks een paar schoonheidsfoutjes was het een echte ‘goed-gevoel-avond’ met de klank van ‘dingen-die-nooit-overgaan’. Niet alleen dorpsdichter Swa Pelemans zag dat het goed was. (Gilberte)

page1image1324197008

Toetreding Erwin De Schepper. Erwin is leerkracht in de basisschool Sint-Jan te Tisselt (4de leerjaar), woonachtig in Londerzeel Sint-Jozef en is gezegend, voor Stuifmeel dan toch, met de jonge leeftijd van 46 jaar… (dixit Kris Moeyersons)

gedichtendag bib Londerzeel

video te bekijken via. http://m.youtube.com/watch?v=ZEYz2cXEjEE

swa leest voor, Kris en Wim zingen

Stuifmeel neemt deel aan de wereldverteldag via Natuurpunt Londerzeel.  (Hu)Bert De Clerq leest er het gedicht ‘schors’.

gedichtendag tweeluik: ‘weg met dichters’  (met Koen Stassijns en Ivo Van Strijtem) en ‘ga voor geluk-poëziewedstrijd’  

Op deze gedichtendag – kwam het kruim van de Vlaamse dichters naar Londerzeel. In school Virgo Sapiens brachten Koen Stassijns en Ivo Van Strijtem unieke poëzie, afgewisseld met muzikale intermezzi van Katy Too. ‘Weg met dichters’ werd georganiseerd door de gemeentelijke Cultuurdienst in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en Virgo Sapiens

Als jonge mensen hun gevoelens bewust ervaren, ze kunnen benoemen en daarover willen communiceren, gaan ze voor geluk en voelen ze zich goed in onze maatschappij, en dan zijn depressie en suïcide veraf.

Emotionele expressievaardigheden – met poëzie op de eerste rij – zijn belangrijke preventiemiddelen. Daarom organiseert dichterscollectief Stuifmeel in samenwerking met Jan Toye en zijn Stichting ‘Ga voor Geluk’, een poëziewedstrijd voor Londerzeelse jongeren (12 – 25 jaar) die in groot-Londerzeel wonen, er school lopen of er bij een jeugdbeweging zijn.

We dachten aan het brede thema ‘verbondenheid’ in al zijn aspecten: de band met zichzelf, met de ander, met de samenleving, met de natuur, de kringloop en zelfs met de omringende voorwerpen (zie flyer).

Na het poëzieprogramma volgde de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd ‘Ga voor geluk’. Bij deze poëziewedstrijd rond het thema ‘Verbondenheid’ hebben alle leerlingen van het secundair onderwijs van Virgo Sapiens en het GTIL hun gevoelens rond bang, boos, bedroefd en blij op papier gezet.

De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit de inzendingen.

De wedstrijd ‘Ga voor geluk’ werd georganiseerd door de gemeentelijke Cultuurdienst in samenwerking met de Stichting Ga voor Geluk, het Eeckhoutcentrum en het Dichterscollectief Stuifmeel. Deze activiteit kaderde in de actie ‘Fit in je hoofd’, een campagne van de Vlaamse overheid die moet helpen om de mentale weerstand te verbeteren.

workshop in Sint-Jan Tisselt.

evenement ‘dichter bij de stoof’

foto’s zaterdag (met dank aan Erik van den Broek)

foto’s zondag (met dank aan Kristof Symons)

Op deze link kan u ook genieten van foto’s van zondagavond van Doef in het regionaal Nieuwsblad

Chris Jonckers  las het culinair gedicht ‘groenterijmelarij’ van Kris Moeyersons  voor op zondag 24 november 2013 in haar programma zozondagzomaandag op Radio 2.  Beluister het hier

Op zondag 1 december 2013 las ze in hetzelfde programma het gedicht ‘voor Wannes’ voor van Hubert De Clerq.  

Op zondag 15 december 2013 las ze het gedicht voor ‘Een dichter zonder inspiratie van Erwin De Ridder.  Beluister het hier.

3 x dank aan radio 2 en Chris Jonckers

gedichtendag tweeluik: ‘weg met dichters’  en ‘ga voor geluk-poëziewedstrijd’  

Op gedichtendag kwam het kruim van de Vlaamse en Nederlandse dichters afgezakt naar Londerzeel. In school Virgo Sapiens brachten boeiende dichters unieke poëzie, afgewisseld met muzikale intermezzo van Nele Needs a holiday

Nadien volgde de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd ‘Ga voor geluk’.
De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts, Moniek Van De Voorde, Gerda Verhulst en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit de inzendingen.

Gilberte Aerts (Dichterscollectief Stuifmeel), Monique Van den Eede  (cultuurbeleidscoördinator) en Herman vander Straeten (voor het Eekhoutcentrum, KUL Leuven campus Kortrijk) leidden alles in goeie banen

Stijn Schaerlaeken, toevallig kleinzoon van Pierre Schaerlaeken won de eerste prijs in zijn leeftijdscategorie én de stuifmeelprijs  (°1997, GTIL) met dit pareltje…

één voor één

laat ik de zachte druppels

op je buik openspatten

vol van liefde 

maak ik je schoon

wassen tot er geen vuiltje meer is

trekken we samen de dop uit het bad

alles is nu weggespoeld

Weg met dichters’ werd georganiseerd door de gemeentelijke Cultuurdienst in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en Virgo Sapiens en met de ondersteuning van dichterscollectief Stuifmeel.

De wedstrijd ‘Ga voor geluk’ werd gerealiseerd in samenwerking met het fonds Alfred Van Roy, VZW GAvoorGeluk – Jan Toye, Dichterscollectief Stuifmeel, Herman Vander Straeten, alle Londerzeelse basis- en secundaire scholen en het gemeentebestuur van Londerzeel.

Klik hier voor meer info over de stichting GaVoorGeluk.

Stuifmeel kreeg de eer om voor een select aantal Londerzeelse zelfstandigheden een poëtisch eerbetoon te schrijven.

Prijsuitreiking van de poëziewedstrijd ‘Ga voor geluk’ 3e editie – 2015
Om de emotionele expressievaardigheid bij de jeugd te bevorderen nam het Fonds GavoorGeluk samen met de cultuurdienst van de Gemeente Londerzeel, Herman Vander Straeten voor het Eekhoutcentrum KULeuven- campus Kortrijk en de vzw Dichterscollectief Stuifmeel, het initiatief tot de ‘GavoorGeluk Poëziewedstrijd Londerzeel’.  Het thema was ‘emoties’.  

Klik hier indien u meer info over de stichting GaVoorGeluk.

De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts, Moniek Van De Voorde, Gerda Verhulst en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit de inzendingen.

Hannelore Commers won de stuifmeelprijs met dit pareltje en mocht met onze fiere voorzitter op de foto.

Alle laureaten

GEDICHTEN BIJ AQUARELLEN GEMAAKT DOOR DE LEERLINGEN IN DE ATELEJEE’S ONDER DESKUNIGE LEIDING VAN JEANINE VAN DURME

Poëzie met ‘De Blauwe Engel

Stuifmeel werd samen met twaalf dichters uit Nederland en Vlaanderen en heel wat luisteraars ontvangen in ‘Het laatste huis’ in de Poreistraat te Hombeek. Het werd een gastvrije, boeiende, creatieve en communicatieve poëzieavond.

Misschien juist daarom waren wij op ons best en brachten drie van onze dichterspoëzie, begeleid door de gitaren en de liederen van Wim en Luc,  zoals ze die nog nooit gebracht hadden.

‘Ze stonden dáár en ze ademden een warm groepsgevoel ‘, dixit het publiek.

Ter gelegenheid van zijn 10-jarig bestaan en de tweede ‘Dichter bij dichter’ gaf ‘De Blauwe Engel’ de dichtbundel ‘Rijshout’ uit.  Deze werd samengesteld door Theo Slachmuylders.

Twee gedichten van Swa Pelemans en van Gilberte Aerts kregen een plaatsje in dat gedichtenboekje.

Miel De Cock zorgde voor de bindteksten en de keuze van gedichten.  Hij nam samen met Stuifmeel deel I voor zijn rekening.

Na de pauze was het de beurt aan Les Voix Perdues om de zaal in vervoering te brengen met hun a-capella nummers en stukken monoloog.

Met dank aan Robert Meert van de cultuurdienst voor het merendeel van de foto’s. 

Blog op WordPress.com.