Historiek 2016-2022

Nog dichter bij de stoof bij René-van-de-café  werden wederom fijne poëzieavonden

Stuifmeel in samenwerking met De Blauwen Engel uit Hombeek

Jullie kunnen niet geloven hoe welkom jullie zijn nog dichter bij de stoof, bij Stuifmeel en Co en bij René from de café. Bruikbaar voor het woord wilden we een plaats die ons kent. Vanavond zullen we ons in woorden uitpakken. Ze snappen ons, die woorden… Alhoewel… een dichter vindt nooit het juiste woord. De dichterlijke vrijheid dankbaar, improviseert hij en dan wordt het noodzakelijke het juiste.

Een stuifmeler weet dat hij tussen anderen meer is dan alleen. In de nieuwe lente bestuift hij jullie met graagte. Samen met medepoëten, zoals de Blauwe Engelen, brengt hij jullie, actieve luisteraars, in Vele hemels boven de zevende, zoals Griet Op de Beeck het zo subliem verwoordde. Neen, een dichter is geen god meer in ’t diepst van zijn gedachten, maar toch probeert hij het nog wel even na een glas wijn en nog één en nog één… (Gilberte Aerts)

Muzikale omlijsting: Wim Huys —  Kris Moeyersons en René — Luc Van Hoorebeeck en Wim Huys

Geen foto maar toch aanwezig: Pierre Schaerlaeken (gedichten voorgelezen door Wim Huys) en Chris Sonck (fotografie)

Prijsuitreiking van de poëziewedstrijd ”GaVoorGeluk’  4e editie – 2016


Om de emotionele expressievaardigheid bij de jeugd te bevorderen nam het Fonds GavoorGeluk samen met de cultuurdienst van de Gemeente Londerzeel, Herman Vander Straeten voor het Eekhoutcentrum KULeuven- campus Kortrijk en de vzw Dichterscollectief Stuifmeel, het initiatief tot de ‘GavoorGeluk Poëziewedstrijd Londerzeel’.  Het thema was ‘emoties’.   Klik GaVoorGeluk indien u meer info over de stichting 

De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts, Moniek Van De Voorde, Gerda Verhulst en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit de 800 inzendingen (recordeditie dit jaar).  Van het geboortejaar 2004 zijn er jammer genoeg geen foto’s (evenement vond eerder plaats).

Hieronder kan u foto’s vinden van de sprekers (die alles in goeie banen leidden), muzikanten, winnaar van de stuifmeelprijs en groepsfoto’s van alle laureaten.

Winnaar Stuifmeelprijs : Vincent Crabbe met dit pareltje

Laureaten

We namen jammer genoeg afscheid van Pierre Schaerlaeken

Prijsuitreiking van de poëziewedstrijd  ‘GaVoorGeluk’  6e editie – 2018
Om de emotionele expressievaardigheid bij de jeugd te bevorderen nam het Fonds GavoorGeluk samen met de cultuurdienst van de Gemeente Londerzeel, Herman Vander Straeten voor het Eekhoutcentrum KULeuven- campus Kortrijk en de vzw Dichterscollectief Stuifmeel, het initiatief tot de ‘GavoorGeluk Poëziewedstrijd Londerzeel’.  

Klik hier indien u meer info over de stichting GaVoorGeluk.

De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts, Moniek Van De Voorde, Gerda Verhulst en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit vele inzendingen. 

sprekers:

muzikale omlijsting:

winnaar stuifmeelprijs: Ines Van Elderen

Alle laureaten:

Hommage Frédérique Vanden Brande aan de paardenwei in Londerzeel

Ereburger en filosoof Frederik Vanden Brande, agrobioloog en voorzitter van VELT en stichtende voorzitter van Comité Jean Pain heeft nog veel meer op zijn palmares staan.

Samen met de Europese en andere instellingen zette hij Londerzeel zelfs op de wereldkaart en Esperantisten op de composthoop.

Zingend en musicerend aan de Liedertafel en dichtend bij Stuifmeel genoot hij van het leven met een onverzadigde nieuwsgierigheid.

Maar vooral was hij een mens om van te houden, meer dan een leven lang.

Frederiko, ni amas vin!

Gilberte Aerts

April 2019 Prijsuitreiking van de poëziewedstrijd  ‘GaVoorGeluk’  7e editie – 2019
Om de emotionele expressievaardigheid bij de jeugd te bevorderen nam het Fonds GavoorGeluk samen met de cultuurdienst van de Gemeente Londerzeel, Herman Vander Straeten voor het Eekhoutcentrum KULeuven- campus Kortrijk en de vzw Dichterscollectief Stuifmeel, het initiatief tot de ‘GavoorGeluk Poëziewedstrijd Londerzeel’.  

Klik hier indien u meer info over de stichting GaVoorGeluk.

De jury bestond uit Jan Toye, Herman vander Straeten, Swa Pelemans, Gilberte Aerts, Moniek Van De Voorde, Dimitri Robbyns en Chris Sonck. Zij maakten een selectie uit vele inzendingen. 

Sprekers :

Muzikale omlijsting:

Winnaar Stuifmeelprijs: Daan

Alle laureaten:

20ste Erfgoeddag met als thema ‘De Nacht’ 

Voor de twintigste editie van de Erfgoeddag plant Faro (het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld) een feestweekend op 24 en 25 april met als thema ‘De Nacht’. Ook Londerzeel doet mee. In de bibliotheek wordt een waaier aan kunstwerken tentoongesteld. De bibliotheek zal uitzonderlijk geopend worden op zaterdagavond om deze tentoonstelling in het thema ‘De Nacht’ te lanceren. Gemeente Londerzeel deed een oproep aan lokale kunstenaars om eigen werken tentoon te stellen. De enige voorwaarde was dat er een link moest zijn met Londerzeel én de nacht. Schepen Dimitri Robbyns: “Het mooie resultaat van die oproep kan vanaf zaterdag 24 april gedurende meer dan een maand bewonderd worden in Bibliotheek Londerzeel. Met muziekfragmenten, poëzie, schilderijen, foto’s en zelfs kortfilms werd het een boeiende en heel diverse tentoonstelling die bewijst dat Londerzeel boordevol talent zit.”          © Gemeente Londerzeel

‘Het verleden leeft in ‘t heden, in het nu wat worden zal!’ Eindelijk kon Londerzeel in coronatijden een beetje opengaan….Op Erfgoeddag (24 april 2021) gaven het verleden en het heden mekaar een knuffel in een weelde van kunstvormen. Een origineel idee om kunst binnen te plaatsen en ook buiten aan het raam te hangen! Fantastisch voor winkeliers en wandelaarsWij hebben  genoten van al dat moois. We hadden zelfs graag nog iets meer gehad! De CATALOGUS en die extra POËZIEBUNDEL voor STUIFMEEL ( dankjewel! )zijn kunstwerkjes, die je de zin geven om de artiestennacht binnen te stappen…Een warme dankjewel aan de Cultuurdienst Londerzeel en aan alle medewerkers!
Gilberte Aerts en dichterscollectief Stuifmeel

25 jaar stuifmeel

Blog op WordPress.com.