“SAN PATRICIO”

Woord vooraf door Pierre:

 WOORD VOORAF DOOR PIERRE SCHAERLAEKEN

"Carinne Van Cauter, vrijwilligster van de bibmobiel bezorgt me elke maand wat boeken en wat CD’s naar keus. Als liefhebber van folk kreeg ik op zeker moment de prachtige CD SAN PATRICIO” van “the chieftains” en Ry Cooder op mijn bord, vergezeld van een sprekende DVD. Buiten deze prachtige muziek (een mengeling van Mexicaanse en Ierse volksmuziek), stuitte ik ook op het merkwaardige verhaal van de San Patricios, een Iers bataljon in het leger van de Unie, dat wegens de katholieke achtergrond door de hoofdzakelijkprotestantse Amerikanen gesard en gemolesteerd, tijdens de Mexicaans-Amerikaans oorlog de kant kiest van de Mexicanen.   Dit voorval (een detail in de geschiedenis?) is door “the chieftains”, Ry Cooder en ook de groep “Black 47” weer bovengehaald.   Ik heb  een korte geschiedenis van het “Sint Patrickbataljon” bijgevoegd en enkele bewerkingen."

 

OMTRENT HET BATALJON VAN SINT PATRICK

In het begin en het midden van de19e eeuw emigreerden heel wat jonge Ieren naar de Verenigde Staten om aan de armoede en de hongersnood in het vaderland te ontsnappen. In het hoofdzakelijk protestantse Amerika waren de katholieke Ieren helemaal niet welkom. De meesten kwamen aan in New York en voelden de haat letterlijk aan den lijve. Ze werden beschimpt om hun godsdienstige overtuiging, ze werden gemolesteerd, bestolen en geraakten moeilijk aan werk. Om brood op de plank te krijgen namen velen van hen dienst in het leger van de Unie. Er werd een Iers bataljon gevormd, het bataljon van  Sint Patrick.( op zijn hoogtepunt was het bataljon 800 man sterk) Tijdens de Amerikaans-Mexicaanse oorlog werd een legerafdeling, waaronder het Sint Patrickbataljon naar de Mexicaanse grens gestuurd. Maar op weg naar Mexico werd het Ierse bataljon niet bepaald in de watten gelegd, integendeel. Ze kwamen gebroken en uitgehongerd in Texas aan. Ze realiseerden zich ook dat ze liever niet voor een protestants land een katholiek land bevochten. In september 1846 liep het Sint Patrick bataljon onder leiding van John Riley over naar het Mexicaans leger en veranderden hun naam in San Patricio. Tijdens de slag van Monterrey bevochten ze aan  Mexicaanse zijde voor het eerst de Amerikanen. In de slag bij Cerro Gordo en de slag bij Buena Vista leed het bataljon zware verliezen. Zij die overbleven vochten in de slag van Churubusco (20 augustus 1847). Wegens gebrek aan munitie zagen ze zich gedwongen zich over te geven. Een klein deel wist te ontvluchten en nam later nog deel aan de verdediging van Mexico-stad. 36 gevangen genomen San Patricios werden opgehangen als deserteurs of verraders.

Om het in de tijd wat te situeren : de volgens Hollywood althans “ heldhaftige “ strijd rond “the Alamo” had plaats in 1836. De Amerikaans-Mexicaanse oorlog (1846-1848) was volgens verschillende geschiedkundigen de aanzet tot de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Pierre Schaerlaeken

(bronnen: Wikipedia, Encyclopedie van de wereldgeschiedenis, deel  5)

 

ENKELE BEWERKINGEN

                        

       

                                                                                                                                                                                        

terug